Livet i Casa Ourika är enkelt, anspråkslöst, spartanskt. Det är däremot inte okomplicerat. Genny går lite som hon vill och om hon vill. Konvertern (heter den ens så?) är lika nyckfull och vi vet inte riktigt om den alls laddar batterierna eller om den bara står där och ser märkvärdig ut. Matlagningen sker inomhus på en liten gasspis, eller utomhus på en högst provisorisk grill.
Kastruller har vi 3 st. Och en stekpanna. Dessa kökets nödvändigheter får tjänstgöra som det mesta, jag tror stekpannan tvingats extraknäcka som hammare vid något tillfälle. Ibland assisterar köksredskapen matlagningen. Det viktigaste i köket i Casa Ourika är ändå knivarna. För, Déu meu, grönsakerna… Märkvärdigt gott. Spisen/grillen används mest till kött eller fisk. Och är det för varmt är det ingen som ids stå vid spisen. Norsk rökt lax har hittats och slänger man upp grönsaker och lite rökt lax så har man den bästa av alla måltider. Eller lite kött till grönsakerna och magen är mer än nöjd. Gommen likaså. Om än det inte ser så fancy ut på våra kantstötta tallrikar och 7 olika knivar och gafflar i 7 olika utföranden.
Sen är det priset på råvarorna, och kvaliteten… Mogna avokados stora som små lekstugor. Tomater och paprika finns i alla färger och former. Löken är färsk från tidig vår till sen höst. Korvarna är det riktigt kött i. Färsk kyckling kostar ca 30 kr kilot. Det finns bacon, för rimliga pengar, som är rökt på riktigt och inte kokt och sprayad med ”rökarom”. Lufttorkad skinka kostar heller ”ingenting”. Jag har fortfarande inte tillagat kanin men det blir nästa gång jag kommer ner. Scannar youtube för recept och, Déu meu igen, en vacker höst eller vinterdag ska jag laga kanin efter receptet i youtubevideon nedan, det ser helt enkelt gudomligt gott ut. Förmodligen kommer det inte se lika prydligt och snyggt ut men förhoppningsvis gott.
Annars är det frukt och grönsaker för hela slanten. Lidl är bekvämt att handla i, billigt och så ser Lidl någorlunda likadant ut i alla städer och länder vilket gör det lätt att hitta i. Det finns ett cooperativ Soldebre (Ebres sol) där man säljer lokala produkter. Och ett annat kooperativ med endast ekologiska produkter. Råvaror av högsta kvalitet. Sen känns det naturligtvis särskilt gynnat att kunna gå bara steg från spisen för att hämta örter, lagerblad och grönsaker. Den dag jag bor permanent i La Casa ska jag sätta upp ett växthus och se om det går odla året runt. Fram till dess njuter jag av att kunna äta musslor till frukost!
//Ulrika
…om hur man tar in hundar i Sverige. Glöm inte kolla jordbruksverket och tullen också. Det är där regelverket finns.
…tror jag det. Att det är lätt att locka svenskarna från Sverige om det regnar.
intressant
Läs även andra bloggares åsikter om Casa Ourika, Spanien, Medelhavet, medelhavsmat, sommar, sommar 2014, semester
Vilken fin blogg du har!!:)
Ha en bra kväll, kramis! 😀
GillaGilla
Jag har svårt att tänka mig att äta kanin. Jag ser det bara som ett husdjur. Men det kanske är jättegott?!
GillaGilla
Det är jättegott. Fast det tar en stund att vänja sig vid just tanken på att äta kanin. Psykologiskt är det en omställning från gosedjur till mat. Vi äter ju inte kanin regelbundet här i Sverige. I alla fall gjorde tog det tid för mig att vänja mig, det tog 3 år för att vara exakt.
🙂
//U
//Ulrika
GillaGilla
visst är livet annorlunda mot här hemma och det är väl lite det man vill ha. Det mesta känns enklare och mer opretentiöst. Och maten! Mycket och gott!
Skall leta efter en bild på ditt hus i bloggen för jag är så nyfiken på omgivningarna. Härligt att själv plocka egenpdlade örter. Något jag måste satsa på. Men de kräver ju vatten.
Gillade verkligen ditt utekök och kombinationen av köksattiraljerna.
Vad gäller just kanin, så kan jag avstå den.
Ha det gott!
GillaGilla
Hej!
Vad kul att få följa dig här på bloggen. Vi bilar alltid ner till Torrevieja där vi har lägenhet och kör då vägen nästan förbi dig 🙂 Och vi har vänner som har bott i El Perello under många år, men nu sålt sitt hus där, men har fortfarande kvar en bit mark.
Lycka till 🙂
GillaGilla
Ja vägen går ju förbi här. Hur lång tid tar det för er att köra ner? Hur många dagar? Frågar för jag ska nog ner med ett flyttlass till våren.
Ok, så då känner ni till Tortosa eller åtm El Perello? Och får jag fråga om nationalitet på vännerna? Vi har stött på en skandinav till, en dansk, men inte en enda svensk som regelbundet finns här.
Tack 🙂
//Ulrika
GillaGilla
Vi kör från Helsingborg och vi brukar ta tre övernattningar på vägen. Tyskland, Frankrike och den sista brukar vi ta i Lloret de Mar. Det brukar bli ungefär 90 mil per dag som vi kör. Fast när vi var nere sist tog vi bara två övernattningar och det fungerade jättebra. En i Tyskland och en i södra Frankrike. Våra vänner är svenska, men nu är de sällan där eftersom de sålt sitt hus. De åker bara inom och tittar till det 🙂
GillaGilla
Ok, synd att dom lämnat, hade varit trevligt att veta att man har landsmän inom räckhåll 🙂
Tack för infon, ungefär vad jag hade räknat med men hoppades på ett mirakel och att du skulle säga ”Jomen det går hur bra som helst, vi kör på ett dygn!” 😛
Ha det gott!
//Ulrika
GillaGillad av 1 person
Haha! Ja, ett dygn hade varit drömmen att komma ner på. Även på drygt tre timmar som det tar att flyga. Men eftersom min man inte flyger så är vi tvungna att köra. Men vi känner inte direkt till Tortosa eller El Perello, vi kör ju bara förbi det på vägen.
Ja, det var ju synd att de har sålt sitt hus. Vet inte om det bodde några fler svenskar i närheten, men jag kan höra med dem 🙂
GillaGilla
Härligt med såna fräscha råvaror! Älskar musslor! Kanin har jag aldrig lagat, men det låter intressant.
GillaGilla
SÅ kul att hitta den här bloggen. Det här vill jag följa
GillaGilla
Hej Chris,
kan du tänka dig leda istället för att följa? Jag känner mig lite överrumplad av hela projektet, att det ens blev av menar jag, lyckan är stor men lite förvirrad är jag och inte riktigt säker på hur fortsättningen ska se ut. Working on that… 😛
//Ulrika
GillaGilla