Satans tjuvar. Och kriminella banditer!! Del 1.

100

Livet på landet… som ”självförsörjande”. Är inte endast enkelt. Det blir lite genväg, för en newbie som jag, om man har en granne som Pepe. Fast det gör det fortfarande inte enkelt. Bara något mer uthärdligt.

I slutet på maj, blev jag och en god vän, Dave, genomlurade gång nr 2. Första gången var när ”Apelsinkvinnan” lyckades manipulera mig och Dave till att adoptera den där Alfie… I maj var det dags igen. Iväg till Bonavista marknad med intention att köpa ca 10-15 st _hönskycklingar_ och möjligtvis en eller två kalkonflickor till Darren, god bless his not so immortal soul…

Eftersom varken jag eller Dave hålls med trams som sans, eller bromsar, så blev det 89 kycklingar. 89 st. För 25 euro. Var vi inte överlyckliga så säg?

Sista skälvande marknadsminuterna, handelsmänniskorna packar ihop, Dave stegar fram till en marknadsman:

”Vill köpa 15 hönskycklingar”
”Ok. Hur mycket land har du?”
”2 ha.”
”Köttdjur eller äggläggande?”
”Well, både och förmodar jag??”
…här får marknadsmannen vittring…
”How about… Du får hela den här kartongen med kycklingar…”
…marknadsmannen går iväg, kommer tillbaka med en extra handfull dunbollar…
”…och bara för att vara snäll så slänger vi ner de här kalkonkycklingarna.”

Dave var överlycklig. Jag var överlycklig. I bilen hem sitter vi och fantiserar om hur många ägg, hur mycket kött, hur FRAMGÅNGSRIKA vi är. Tjohoo! WINNERS!!! Badass winners! BAAAM! Jag plockar upp ABBAs”The winer takes it all” på spotify och vi blåser på i skåpbilen. Sjunger högt och segervisst ”THE WINNER TAKES IT ALL… the looser is standing small!!” Säkert 100 high fives under timmens bilfärd tillbaka till Tortosa. Förmodligen initierade jag 98 av de där high fivesen.

highfive
Med kycklingarna kom några skötselråd. Kycklingarna är dagsgamla. Ingen mat, inget vatten innan vi är framme, annars dör de. Håll dem varma, annars dör de. Men inte för varma, för då dör de. Bäst på jobbet är mammahönan. I frånvaro av henne så – inte för varmt, inte för kallt. Lätt som en plätt.  Jajaja, Come on Maan, hur svårt kan det va!?!

tom

Segern är stor. Vi är oövervinnerliga!!! I ca 5 minuter höll den känslan. De rara små placeras i några burar. Vatten och lite mat. Inom loppet av sekunder slår allt jävla helvete till. Det bara brakar loss. Nu är det inte ”BAAM!” längre, nu är det mer ”BOOM”. Kycklingar, för den som inte redan vet det, sätter sig helst _i_vatten_. Gärna hela högen samtidigt i en enda stor ”group bath”. Sen tar det ca 30 sekunder, även i 25 graders värme!!! innan idioterna (and I mean idioterna!) är genomblöta, kyls ner och dör!!! 30 flipping sekunder senare så sitter jag med 30 talet små, sköra dunungar och torkar, värmer, blåser… Snabbkurs i HLR kombinerat med värmebehandling.

Dave rusar omkring mellan burarna och försöker ömsom få upp de döende liven ur burarna, att placeras hos rehab, dvs mig, och ömsom försöka få undan allt vatten de nyss fick. Ozzy (stor hund med grand danois i sig) och Alfie hjälper inte till. Så fort de har chansen försöker de ÄTA kycklingarna. Antar att en dagsfärsk kyckling är att likna vid snacks, typ chips, för en hund? Så, who to blame..?

10-talet kycklingar dog inom första 10 minutrarna. Under tiden jag försöker få värme och liv tillbaka till de döende, försöker jag samtidigt googla ”Skötselråd” för dagsgamla kycklingar. På ca alla jordens språk (thank ya Google Translate!)  Och ropar ut olika, förmodligen mycket motsägande, order till Dave. ”Gör det, nej, gör så. NEJ fel igen, så här ska man göra!!!” samtidigt som jag försöker både läsa och förstå vad jag läser. Kaoset är så totalt att med jämna mellanrum bryter jag och Dave ut i minutlånga skrattattacker som slutar med kramp och frustanden. Det är bara, bara kaos.

chaos

Nåja, vi klättrar, något ostadigt, uppåt på kunskapsstegen och så småningom sätter sig lugnet. Vi reder ut situationen utan alltför många dödsfall. Läser på. Gör äntligen rätt och kycklingarna växer. Dag för dag. Så börjar vi misstänka att det här är mest tuppar. En och annan höna ser vi, men nää, mest och flest tuppkycklingar. 65-70 st av 89 är tuppar, vilket vi inte ville ha. Resten, förutom ca 6 hönor, vilket vi var ute efter, är döda…  Då inser vi att vi har blivit smärtsamt överlistade. Eller det är nog inte rätt, att vi blivit dragna vid näsan. Duperade. Och bjöd in till det. Marknadsmannen gjorde sig helt enkelt av med alla tupparna. Hönskycklingarna kan man behålla, de ger ägg, eller sälja senare. Tuppar är inte lika lätt att bli av med. Och här kom vi, lika smarta som kycklingarna och trodde vi hade gjort ett klipp! Tjena mittbena…

Så börjar nästa kapitel. Fast det tar vi en annan dag 🙂 För it goes on and on and on… Jo, just det ja. Dagen efter köpte vi två grisar 🙂

pigs

intressant?

Casa Ourika på Facebook.
Casa Ourika på Twitter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Om mariaulrika

Trött på att ha sommar så kort tid av året, trött på att månad efter månad skrapa snö och is från bilrutorna och omåttligt förtjust i den katalanska medelhavsstaden Tortosa så skaffade jag mig ett nytt liv i Tortosa, Spanien. En Olivfarm på en hektar med oliv-, mandel- och fikonträd. This is my story...
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Satans tjuvar. Och kriminella banditer!! Del 1.

 1. Lena i Wales skriver:

  Kul att du börjat följa mej! Välkommen!
  Ja, det var en lärorik historia. Det är lätt att bi lurad, lättare än man tror. Vilket kaos det måste ha varit! Lycka till i fortsättningen!
  Ha en skön söndag!

  Gillad av 1 person

 2. mariaulrika skriver:

  😛 Tack själv. Och ja i mitt liv känns det som om precis allt kan hända ❤ Inte nödvändigtvis en dålig sak 🙂 The sky is the limit!

  Gilla

 3. Tack för en väldigt intressant historia, allt kan verkligen hända 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s