Party, party!

2013-08-30 22.27.31

Correfoc 2013. Hela stan är ute på kvällen och följer ståhejet.

Festivaler, ”festes”, finns det gott om i Tortosa och Spanien. Tjurrusning i bergen (tjurfäktningar däremot är förbjudna i Katalonien.), det är körsbärsfestival, skumfestival i El Perello, man håller ett fler-dagars-party till olivträdens ära, till blommans lov, till vad-man-nu-kan-hitta-på. Finns det ingen anledning att hålla en ”festes” så skaffar man sig en. Och när det är festival så ska det vara av storlek större och alla sluter upp.

2013-08-30 22.10.34

Processionerna består av stora eldsprutande odjur som vandrar på huvudgatan genom folksamlingen.

Tortosa stad håller två stora årliga stadsfester, Renaixment (x på katalanska är ett tj-ljud , ex. kines – xines) i slutet av juli och Correfoc i början av september. 4 dagar och 3 nätter för respektive jippo. Hela staden är avspärrad, men till skillnad från olika stadsfester i Sverige, spärrar man inte av för att ta inträde, utan för att alla processioner och alla de mängder av ”marching bands” som drar omkring inte ska bli nermejjade. Det spärras alltså av för biltrafik inte för människor. Inget inträde någonstans, allt är gratis, staden, eller skattebetalarna, står för fiolerna. Man hyr in olika teatergrupper, musikensembler, aktiviteter som alla överraskar när man sitter i lugn och ro någonstans och dricker sin ”café amb llet” (kaffe med mjölk). Plötsligt formerar sig några till synes strövandes stadsflanerare och så framförs ett teaterstycke eller rythmgrupp eller musikstycke. Ett år hade staden hyrt in flera bergsklättrare. Så här och där runt om i stan kom utklädda människor klättrandes nerför husväggarna. Stadsfesterna är härliga, kreativa spektakel som överraskar.

gargoyle

Statyer springer plötsligt till liv när du aningslöst går förbi. …och blir glada när man hoppar 2 meter och skriker för sitt liv.

Nu är det så juli och det drar ihop sig till ”renaixement”. 500 skådespelare är inhyrda enligt uppgift. Program. I år kommer jag vara på plats för första gången. Tidigare har jag endast varit på ”Correfoc” så det här ska bli spännande. Enligt lokalbefolkningen är Renaixement det större partyt. Eftersom Correfoc knappast går beskrivas som litet så undrar jag naturligtvis hur stort Renaixement är. 24-25-26-27 juli pågår gycklet.

Säkerhetstänket är också annorlunda mot Sverige. Det är fyrverkerier och eldsflammor och drama, drama, drama. Ett år tog en parasoll på en av uteserveringarna eld, ingen slogs av panik utan några rådiga människor rev ner parasollet och så fortsatte processionerna som om inget hade hänt.

Ni ser några stråhattar längre fram i bild. Det är personer som tar på sig skydd för att kunna springa genom gnistregnen utan att ta eld. Tröjor med luva och stråhatt är populärt.

//Ulrika

en brittisk studie har hittat ett orsakssamband mellan barns sömntider och beteendestörningar. Då inga barn i Tortosa (Spanien) verkar ens röra sig mot sängen innan kl 22-23, och inte verkar dom vara så annorlunda mot svenska barn, möjligtvis gladare?,så känner jag mig tveksam till om det finns en koppling eller om det är en ”post hoc, ergo propter hoc”. I don´t know

intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Om mariaulrika

Trött på att ha sommar så kort tid av året, trött på att månad efter månad skrapa snö och is från bilrutorna och omåttligt förtjust i den katalanska medelhavsstaden Tortosa så skaffade jag mig ett nytt liv i Tortosa, Spanien. En Olivfarm på en hektar med oliv-, mandel- och fikonträd. This is my story...
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Party, party!

 1. lenadyche skriver:

  NU är jag tillbaka hemma i Wales och har en del läsning att ta igen. Kul att du skriver om festandet. Trevlig läsning!

  Gilla

 2. Jerry skriver:

  Så roligt att du delar med dig av sådant, som jag aldrig annars skulle läsa om. Tack!

  Gilla

 3. Chris skriver:

  Det är så intressant att läsa dina inlägg

  Gilla

 4. Eva Trillian skriver:

  Tack för din kommentar hos mig – det är trevligt att ha hittat hit! Jag har mycket att läsa!
  Bo i Spanien 🙂 undrar hur det är … Jag bodde på Cypern i 20 år 🙂 Hur mycket folk än undrar och frågar går det inte att förklara hur det faktiskt är att bo i en annan kultur som inte helt och fullt går att föreställa sig, men som måste upplevas. Kanske känns igen?
  Tacksamhetscirkel i bloggform 🙂 Ja, varför inte – vi är några som håller på, men som kallar det lite olika, kanske mest för att konceptet kommit till av olika anledningar! Gemensamt har vi nog att vi tycker det är viktigt att komma ihåg det som varit bra istället för att haka upp oss på det som var dåligt – vilket är mycket lättare av någon knäpp anledning. Mänskligt, rätt och slätt. Tyvärr.
  Kommer tillbaka 🙂 som sagt, här finns mycket att vara nyfiken på!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s