Riu Ebre och den iberiska halvön

river E

Floden Ebro/Ebre där den färdas genom Tortosa. Och visst går det hålla med om att den där Francosymbolen borde hamna på ett museum istället?

Little did we know, när vi första gången, hänförda, såg den magnifika floden Ebre, att floden namgett den iberiska halvön. …eller anade konflikten som följer i kölvattnet.

Wikipedia: ”The Greeks called the river Ἴβηρ (Ibēr), and the Romans called it the Hiber, the Iber, or Iberus Flumen, leading to its current name. The Iberian peninsula and the Hibēri or Ibēri (the people of the area) were named after the river. It is not known with any certainty whether the Greeks used a local native name for the river, nor what the words ”Iber” or ”Hiber” might mean. In modern Basque word ibar means ‘valley’ or ‘watered meadow’, while ibai means ‘river’, but there is no proof relating the etymology of the Ebro River with these Basque words.”

Floden är liv

910 km lång är det en pampig flod. Det är den näst längsta floden på Iberiska halvön, den längsta är Tejo (portugisiska), Tajo (spanska) Tagus (resten av världen, från grekiskan). Tejo är 1,038 km lång och rinner från Spanien till Portugal och fyller på Atlanten.

Fontibre en stilla början på en magnifik flod

Back to Ebre. Ebre startar i Fontibre (Fontes Iberis, Ebres källa) och gjorde sig antingen vacker för oss att beskåda, eller gjorde det krångligt för sig. Fontibre ligger nämligen ca 5,6 mil från Atlanten, och havet, men forsar alltså istället krångliga 910 km kringelkrokar ner till Medelhavet. Det är i och för sig tur det, den erbjuder många möjligheter till liv längs sin väg mot havet. Vid flodbanken, på västra sidan Tortosa, står det ”El Riu es Vida” – floden är livet. Och det är sannerligen så. Det är en barnkammare av liv, både för fiskar, djur och natur.

Och, naturligtvis, så pågår det ett ”krig” kring floden också. Eller vattnet snarare. Valencia och Murcia vill ha en del av vattnet men det kommer dom inte få utan strid. Catalonien och Aragon har tagit på sig krigardräkten och tänker inte släppa en droppe. Nä, vattnet är deras.

”Rör inte vårt vatten” framgår tydligt.

När man kommer över den ”nya” bron österifrån, in mot Tortosa, ser man en stor rondell. Mitt i rondellen finns en staty, det är mängder av vattenledningar som alla är ”knutna”. Symbolen med knuten vattenledning finns på bilar, som klisterlappar på stolpar, dörrar, postlådor o.s.v. och är ett klargörande att ”här blir det inget vatten utan strid, och strida kommer vi göra tills vi vinner”. Och som vanligt när det är strid så går alla ut på gatorna och demonsterar högljutt. Sist var det 400 000 personer som upprörda stampade i marken. Inget ljummet lagom där inte.

Problemet är inte helt oviktigt, vad jag kan förstå. Floden har byggt upp ett 320 kvm stort delta, och har ett rikt naturliv med fåglar (340 arter ses regelbundet där) och fiskar och krabbor o.s.v.  Hursomhelst, dammar och bevattningskanaler har gjort att deltat riskerar minska. 1888 rann 3,760 kubik Ebre/sekund ut i havet, 2007 var motsvarande siffra 2,282. Så det är en signifikant skillnad. Om det är bra eller dåligt vet jag inte men konflikt kring vattnet finns.

Fighting catfish i Ebre. Något av fiskeprogrammen, där en engelsman åker kring och fiskar bjässar och farliga fiskar, har gjort ett program om just fighting catfish i Ebre.

Floden är populär bland fritidsfiskare. Bl.a. finns det sk. ”fighting catfish” i floden. En inplanterad bjässe (welsh catfish, Silurus glanis) som kan bli upp till 4 meter lång. För bara tiotals år sedan höll man årliga sportfisketävlingar där, då ”anglers” från hela världen kom i flock och slet upp så många fiskar att det tog en ände med förskräckelse. Numer kan man fiska fisken men det finns inte tillräckligt många att hålla tävlingar.

Just nu försöker man lösa vattenproblemen för Valencia genom avsaltningsanläggningar. Hur det går vet jag inte, men man försöker. Och det är väl bra tänker jag?

Länk till save the Delta of the Ebro. (eng)
Länk till Plataforma per la Defenca de l´Ebre.

//Ulrika

…och något hopp om bättre sommar ska vi inte ha tydligen. Nedräkningen för mig har börjat, den 14 juli bär det iväg. Hem igen.

intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Om mariaulrika

Trött på att ha sommar så kort tid av året, trött på att månad efter månad skrapa snö och is från bilrutorna och omåttligt förtjust i den katalanska medelhavsstaden Tortosa så skaffade jag mig ett nytt liv i Tortosa, Spanien. En Olivfarm på en hektar med oliv-, mandel- och fikonträd. This is my story...
Det här inlägget postades i Djur och natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s