Dertosa – Tortosa

Tortosa ligger mellan Barcelona och Valencia. 18 mil till Barcelona, 19 mil till Valencia.

Tortosa har en dramatisk och blodig historia. Människor har kämpat om och slagits för och platsen har erövrats och förlorats i omgångar genom tiderna. Sista blodiga slaget var Tortosa 1939. 13 januari  1939 bombade General Franco Tortosa till ruiner och lyckades, genom att ta kontroll över Tortosa, skära av Barcelona, och republikanerna, från Valencia och Madrid. Strax efter slaget vid Ebre var inbördeskriget slut. General Franco stod som vinnare. Katalanerna bjuder fortfarande Madrid motstånd. Ställningskriget har aldrig tagit slut. Katalanerna ser sig som sina egna.

 

Bara under de tre år jag färdats fram och tillbaka har jag sett hur Katalonien markerar mer och mer aggressivt sin motvilja till Madrid. Madrid verkar svara genom att hårdare och hårdare stampa med maktfoten.

el diada”El Diada” (”dagen” på katalanska, den 11 sep 1714 tvingades Katalonien in under Madrids styre, en blodig historia det med) är Kataloniens ”nationaldag”. 2013 bildade 1,600 000 människor en 46 mil lång obruten kedja längs katalanska delen av riksväg N-340.

Första helgen i september, alltså helgen innan ”nationaldagen”, går Katalonien man-ur-huse för att fira ”Correfoc”. En festival med anor från 1200-talet. Ska det va´så ska det va´stort! Hursom, är det festival hissas flaggan och den nationella identiteten ska stärkas. 2013 trappades ställningskriget upp genom att Katalonien hissade den katalanska flaggan och inte den castillanska (spanska). Det kan verka smått för oss men för Madrid är och var det en provokation. Flaggan är en stark tillhörighetssymbol i de här trakterna. Madrid håller stenhårt i federationen Spanien. Delstaten Katalonien, den region som drabbats minst av den ekonomiska nedgången, sliter mer och mer i sin repända.

Francos staty

Tillbaka till inbördeskriget. Efter att Franco tagit makten, så manifesterade han sin makt genom att byta namn på gator och torg i Tortosa. Huvudgatan fick namnet ”Avinguda de Generalitat” o.s.v. Franco placerade även en stor skulptur mitt i Tortosa. Tortosa vill inte ha kvar Francos namn på sina gator och inte heller Francos staty mitt i floden. Man ska inte glömma bort att det finns människor som har minnen från de fruktansvärda bombningarna och massor av människor som minns Francos förtryck. Anyway, Tortosa vill ha tillbaka sina gamla namn, Madrid säger ”Nej, Francos namn duger så bra så”. Det här blir lite märkligt för oss som försöker förstå mekanismerna, man kan tycka att det vore bra smeka Katalonien medhårs men Madrid är av en annan uppfattning. Jag kan inte följa de nationella diskussionerna, jag är språkligt utmanad om man säger så, så jag har inga möjligheter att på riktigt sätta mig in i vad som händer eller ens om det är bra eller dåligt. Utan att kunna lyssna på argumenten blir det svårt att ha en åsikt.

Jag har hur som helst ett hus i Katalonien, vare sig det ligger i Spanien eller inte. Och katalanska grannar. Pepe, det enda hus som syns från Casa Ourika, är katalan och 70 år sisådär och han har berättat om sin uppväxt under Franco. Det är inte en särdeles rolig historia. Så jag förhåller mig till det växande problemet genom att försöka lägga lite krut på att kunna ett eller annat ord katalanska. Det ärheart trots allt viktigt med bra grannrelationer.

Bon dia Catalunya!

länkar
Karta för att se en större karta tryck på minustecknet nere till höger
Wikipedia om Tortosa (sve)
Wikipedia om Tortosa (eng)

//Ulrika

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Om mariaulrika

Trött på att ha sommar så kort tid av året, trött på att månad efter månad skrapa snö och is från bilrutorna och omåttligt förtjust i den katalanska medelhavsstaden Tortosa så skaffade jag mig ett nytt liv i Tortosa, Spanien. En Olivfarm på en hektar med oliv-, mandel- och fikonträd. This is my story...
Det här inlägget postades i Tortosa info. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dertosa – Tortosa

 1. Anonym skriver:

  Jo kanske är det något som ligger i tiden Ulrika…..Både lite här och där men kanske tydligast i dom länder som under de senare århundraden varit runt på klotet och haft huggsexa på andra kontinenter än Europa. Vi börjar ju se att även Storbritannien knakar i fogarna! Man liksom söker efter olikheter snarare än likheter. För det är ju skillnad på dig och mig……Särskilt på dig!
  Lev väl!
  Lelle

  Gilla

  • mariaulrika skriver:

   Detsamma Lelle, och ha dig nu en trevlig midsommar. I det trevliga svenska midsommarvädret. Tur det är många som grillar idag. Värmen från grillen lär vara det enda som får oss ut genom dörren idag.

   🙂

   //Ulrika

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s